Declaración de los diputados y concejales del Socialist Party Ireland

Como diputados y concejales socialistas e internacionalistas de Irlanda, queremos mostrar toda nuestra solidaridad con el pueblo de Catalunya, y nuestro apoyo inquebrantable a su derecho a la autodeterminación. Las movilizaciones masivas que se han sucedido desde 2012, incluyendo la del pasado 11 de septiembre con más un millón de personas en Barcelona, demuestran el amplio apoyo que existe entre la mayoría de la población de Catalunya a ejercer su derecho a decidir y a votar en el referéndum convocado para el próximo 1 de octubre.

También queremos también denunciar públicamente la actuación represiva del gobierno central del PP y del aparato del Estado español. Los allanamientos y el acoso policial contra medios de comunicación e imprentas; la prohibición judicial de actos políticos sobre el derecho de autodeterminación en Madrid, Gasteiz y Gijón; la censura informativa y  el  cerco judicial y policial contra los alcaldes que han decidido facilitar instalaciones para la votación; las órdenes a los Mossos d’Esquadra y demás cuerpos policiales de perseguir y requisar las urnas, o las amenazas penales contra los voluntarios que participen en el referéndum, nos recuerdan mucho a la situación que vivía el pueblo de Catalunya y del conjunto del Estado español bajo la dictadura franquista

Rechazamos los argumentos esgrimidos desde el PP y las formaciones que respaldan su discurso agresivo y antidemocrático, incluido lamentablemente la posición de los dirigentes del PSOE que están respaldando a la derecha y opinándose al derecho de autodeterminación.

La idea de que el referéndum del 1-O supone un “golpe de Estado” y una imposición “antidemocrática” es una calumnia reaccionaria. Si están seguros de que los independentistas son minoría, ¿por qué no aceptar las urnas? ¿Por qué impedir la votación?  Partidos como el PP, Cs o el PSOE, tienen una gran cantidad de recursos y de influencia para hacer una campaña a favor de sus argumentos y contra la independencia. En realidad, la auténtica razón que explica la actitud obstinada de la derecha y del Estado español no es que defiendan la democracia, sino que niegan que el pueblo de Catalunya tenga derecho a decidir. Su posición recuerda llamativamente la línea de conducta que ha manifestado históricamente la burguesía española y su Estado centralista, aplastando las aspiraciones democrático-nacionales de Catalunya, Euskal Herria y Galiza.

Desde Irlanda, como socialistas e internacionalistas, entendemos que la defensa de la libre autodeterminación del pueblo de Catalunya no implica subordinarse a las políticas de la burguesía catalana, del PDeCAT y de Puigdemont. Por el contrario, defender este derecho consecuentemente implica romper con la política de colaboración de clases, y ligar la lucha por el derecho a decidir al combate contra las políticas de recortes y austeridad que aplican tanto el PP desde el gobierno central, como el PDeCAT desde el govern de la Generalitat.

La lucha por la liberación nacional de Catalunya, para que triunfe, debe ir unida a un programa socialista que plantee abiertamente la necesidad de transformar la sociedad. El movimiento obrero y la juventud catalana, junto con los trabajadores y los oprimidos del Estado español, deben unir sus fuerzas para luchar contra la represión del Estado centralista y por una república socialista catalana, que acabe con los recortes y la austeridad, que cree millones puestos de trabajo con salarios dignos y derechos, y que nacionalice la banca y las grandes empresas para colocar la riqueza al servicio de las necesidades de la mayoría de la población.

Una república socialista catalana generaría una simpatía arrolladora entre los trabajadores del Estado español (que tienen el mismo enemigo, los capitalistas, y sufren los mismos ataques y recortes), en todos los demás países de la Unión Europea.

Desde Irlanda enviamos todo nuestro apoyo y nuestra solidaridad socialista e internacionalista

Mick Barry TD (Member of National Parliament), Socialist Party - Cork North - Central

Ruth Coppinger TD (Member of National Parliament), Socialist Party Dublin West

Paul Murphy TD (Member of National Parliament), Socialist Party Dublin South West

Councillor Eugene Coppinger, Socialist Party - Fingal County Council (area in Dublin)

Councillor Kieran Mahon, Socialist Party South Dublin County Council

Councillor Mick Murphy, Socialist Party South Dublin County Council

Councillor Michael O'Brien, Socialist Party Dublin City Council

Councillor Marion O'Sullivan, Socialist Party Cork City Council

Councillor Cian Prendiville, Socialist Party Limerick City Council

Councillor Fiona Ryan, Socialist Party, Cork City Council

Councillor Matt Waine, Socialist Party, Fingal County Council (area in Dublin)

 

Solidaritat internacionalista i socialista des d’Irlanda.  Declaració dels diputats i regidors del Socialist Party Ireland

El poble de Catalunya té dret a decidir!

Com a diputats i regidors socialistes i internacionalistes d’Irlanda, volem mostrar tota la nostra solidaritat amb el poble de Catalunya, i el nostre suport infrangible al seu dret a l’autodeterminació. Les mobilitzacions massives que s’han dut a terme des del 2012, incloent la del passat 11 de Setembre amb més d’un milió de persones a Barcelona, demostren l’ampli suport que existeix entre la majoria de la població de Catalunya a exercir el seu dret a decidir i a votar en el referèndum convocat pel proper 1 d’Octubre.

També volem denunciar públicament l’actuació repressiva del govern central del PP i de l’aparell de l’Estat espanyol. L’assetjament i la intervenció policial contra mitjans  de comunicació i impremtes; la prohibició judicial d’actes polítics sobre el dret a l’autodeterminació a Madrid, Gasteiz i Gijón; la censura informativa i  el  cèrcol judicial i policial contra els alcaldes que han decidit facilitar instal•lacions per a les votacions; les ordres als Mossos d’Esquadra i la resta de cossos policials de perseguir i requisar les urnes, o les amenaces penals contra els voluntaris que participin en el referèndum, ens recorden molt a la situació que vivia el poble de Catalunya i del conjunt de l’Estat espanyol sota la dictadura franquista.

Rebutgem els arguments utilitzats pel PP i les formacions que donen suport al seu discurs agressiu i antidemocràtic, inclòs lamentablement la posició dels dirigents del PSOE que estan fent costat a la dreta i oposant-se al dret a l’autodeterminació.

La idea que el referèndum de l’1-O suposa un “cop d’Estat” i una imposició “antidemocràtica” és una calúmnia reaccionària. Si estan segurs que els independentistes són minoria, per què no acceptar les urnes? Per què impedir la votació?  Partits com el PP, Cs o el PSOE, tenen una gran quantitat de recursos i d’influència per fer una campanya a favor dels seus arguments i contra la independència. En realitat, l’autèntica raó que explica l’actitud obstinada de la dreta i de l’Estat espanyol no és que defensin la democràcia, sinó que neguen que el poble de Catalunya tingui dret a decidir. La seva posició recorda estridentment la línia de conducta que ha manifestat històricament la burgesia espanyola i el seu Estat centralista, reprimint les aspiracions democràtic-nacionals de Catalunya, Euskal Herria i Galiza.

Des d’Irlanda, com a socialistes i internacionalistes, entenem que la defensa de la lliure autodeterminació del poble de Catalunya no implica subordinar-se a les polítiques de la burgesia catalana, del PDeCAT i de Puigdemont. Al contrari, defensar aquest dret conseqüentment implica trencar amb la política de col•laboració de classes, i lligar la lluita pel dret a decidir a la batalla contra les polítiques de retallades i austeritat que apliquen tant el PP des del govern central com el PDeCAT des del govern de la Generalitat.

La lluita perquè triomfi l’alliberament nacional de Catalunya ha d’anar unida a un programa socialista que plantegi obertament la necessitat de transformar la societat. El moviment obrer i la joventut catalana, juntament amb els treballadors i oprimits de l’Estat espanyol, han d’unir les seves forces per a lluitar contra la repressió de l’Estat centralista i per una república socialista catalana, que acabi amb les retallades i l’austeritat, que permeti crear milions de llocs de treball amb salaris dignes i drets, i que nacionalitzi la banca i les grans empreses per a col•locar la riquesa al servei de les necessitats de la majoria de la població.

Una república socialista catalana generaria una simpatia aclaparadora entre els treballadors de l’Estat espanyol (que tenen el mateix enemic, els capitalistes, i pateixen els mateixos atacs i retallades) i en tots els altres països de la Unió Europea.

Des d’Irlanda enviem tot el nostre suport i la nostra solidaritat socialista i internacionalista.

Signat:

Mick Barry, Ruth Coppinger, Paul Murphy

Diputats en el Parlament Nacional d’Irlanda pel Socialist Party Ireland

Eugene Coppinger, Kieran Mahon, Mick Murphy, Michael O'Brien, Marion O'Sullivan, Cian Prendiville, Fiona Ryan, Matt Waine

Regidors del Socialist Party Ireland

 

The Catalan People have the right to decide. Statement of International Socialist Solidarity from Socialist Party in Ireland

As internationalist and socialist TDs (MPs) and local Councillors from Ireland, we wish to send our full solidarity to the Catalan people and our unquestionable support for your right to self- determination. The massive mobilisations that have taken place since 2012 , including on the 11th of September this year with more than one million marching in Barcelona, shows the widespread support that exists by a majority of the Catalan population to exercise their right to decide and vote in the referendum called for the 1st of October.

We also wish to publicly denounce the repressive measure taken by the central PP government and the apparatus of the Spanish State. The raids and police harassment against the press and media; the judicial prohibiting of political activity in support of the right of self-determination in Mardid, Gasteiz and Gijón; the censuring of information and judicial and police degrees against the Mayors that have decided to organise voting procedure in the referendum; the orders of Mossosd’Esqadra and other police squads to prevent and requisition ballot boxes, or threat penalities against volunteers que participate in the referendum reminds us of the situation which existed in Catalonia and throughout the Spanish State under the Franco regime.

We reject the arguments of the PP and also other formations which repeat their ideas in an aggressive and undemocratic manner; including unfortunately the leadership of PSOE – that is backing up the right and opposing your right to self-determination.

The idea of the referendum called on the 1st of October constitutes a “coup against  the state” and an “antidemocrastic” imposition, is a reactionary concept. If they are confident that those who support independence are a minority why don’t they accept the democratic result at the ballot box? Why try and stop the vote? Parties such as the PP, Cs or PSOE, have a lot of resources and influence to launch a campaign in support of their arguments against independence. In reality, the real reason which explains their stubborn attitude is that the right-wingand the Spanish State is not that they defend democracy but that they oppose the right of the Catalan people to decide the issue. Their position is in line with the historic position of the Spanish ruling class and it centralised state, crushing the democratic national aspirations of Catalonia, the Basque country and Galicia.

From Ireland, as socialists and internationalists, we understand that the defence of the right of self-determination of the Catalan people does not mean be subordinate to the policies of the Catalan capitalist class and their parties, PDeCAT and Puigdemont. On the contrary, for real liberation the right to self determination must go hand in hand with breaking with the policy of class collaboration and to link the fight for the right-to self determination together with a struggle against policies of cuts and austerity that both the PP central government and and the PDeCAT in the govern de la Generalitat are both implementing.

The struggle for the national liberation of Catalonia, if it is to succeed, must go forward united with a socialist programme that openly poses the need to transform society. The workers’ movement, the youth of Catalonia together with all of the exploited layers and oppressed throughout the Spanish State, must unite their forces to fight against the repression of the centralised state and for a Socialist Republic of Catalonia, that opposes cuts and austerity, that will create millions of jobs on decent wages with decent conditions for all workers, based on the nationalisation of the banks and large companies to use the wealth for the benefit of the needs of the majority of th3#e population.

A socialist republic of Catalonia would generate tremendous sympathy amongst the workers of the entire State of Spain (who have the same enemy, the capitalist class, and suffer from the same attacks and cuts) and also throughout European countries as a whole.

From Ireland we send all our support and internationalist socialist solidarity.

Signed:

 Mick Barry TD (Member of National Parliament), Socialist Party - Cork North - Central

Ruth Coppinger TD (Member of National Parliament), Socialist Party Dublin West

Paul Murphy TD (Member of National Parliament), Socialist Party Dublin South West

Councillor Eugene Coppinger, Socialist Party - Fingal County Council (area in Dublin)

Councillor Kieran Mahon, Socialist Party South Dublin County Council

Councillor Mick Murphy, Socialist Party South Dublin County Council

Councillor Michael O'Brien, Socialist Party Dublin City Council

Councillor Marion O'Sullivan, Socialist Party Cork City Council

Councillor Cian Prendiville, Socialist Party Limerick City Council

Councillor Fiona Ryan, Socialist Party, Cork City Council

Councillor Matt Waine, Socialist Party, Fingal County Council (area in Dublin)

18 September 2017

banneringles

banneringles

banner

banner

banner

banneringles

banneringles

bannersindicalistas

bannersindicalistas