L’Ajuntament de Barcelona ha posat a la Fundació Friedrich Engels (FFE) una multa de 373 euros per un cartell enganxat al barri del Raval, a inicis de maig del 2011, en el que s’anunciava un acte públic. L’acte era part d’una campanya feta a tot l’estat i el lema principal de la qual és: “80 aniversari de la proclamació de la Segona República, en defensa de la memòria històrica”. Concretament, en el cartell objecte de la multa s’anunciava la celebració d’un acte públic al mateix barri del Raval amb la presència de Juan Ignacio Ramos, autor del llibre “Revolución Socialista y Guerra Civil (1931-1939)”, i de Pelai Pagès, professor d’història contemporània a la Universitat de Barcelona (UB).

De manera increïble, l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona a una campanya tan justa i necessària, que reivindica el paper de tota una generació que es va sacrificar lluitant contra la dictadura i per la transformació de la societat, és una multa de 375 euros als organitzadors d’aquesta, la FFE, una fundació d’esquerres que des de fa més vint anys ve impulsant la promoció, desenvolupament, protecció i foment de tota classe d’estudis i investigacions sobre temes socials i, en especial, l’aportació històrica del pensament i actuació socialista. La Fundació Friedrich Engels és coneguda per haver editat una gran quantitat d’obres socialistes i marxistes al llarg de més de dues dècades. Una fita que ha estat possible gràcies a l’aportació i el suport desinteressat de centenars de treballadors, joves i militants d’esquerres.

La denúncia de l’agent municipal que dóna lloc a la multa es produeix el 3 de maig, quan encara governava el PSC amb el suport d’ICV. El tràmit de la multa segueix després de les eleccions del 22 de maig i és el nou govern municipal de CiU el que corona la tramitació de l’expedient, comunicant la multa a la FFE a principis de juliol.

Un simple passeig pels carrers del Raval, per on es va enganxar el cartell, demostra la hipocresia dels que addueixen l’ordenança de convivència per a justificar la multa imposada. Mentre que les associacions i organitzacions polítiques d’esquerres no tenen cap espai per poder fer publicitat de les seves activitats, els negocis privats campen amb absoluta impunitat. Es tracta d’un atac molt clar a la llibertat d’expressió, que constitueix, a més, un precedent molt greu. De forma completament arbitrària, l’Ajuntament s’està atribuint el dret de castigar econòmicament a qualsevol associació progressista que anunciï les seves activitats al carrer. Efectivament, com centenars de milers de persones ho han expressat insistentment en els darrers mesos: “li diuen democràcia però no ho és”.

Exigim que el govern municipal de Barcelona aturi aquest greu atac contra la Fundació Friedrich Engels i contra la memòria històrica retirant la multa. La Fundació iniciarà en els propers dies una campanya de denúncia pública del succeït, explicant els fets a milers de treballadors de tot l’estat, sindicats, associacions de veïns, comitès d’empresa i organitzacions polítiques i sindicals d’esquerres per recollir suports contra aquest lamentable cas de repressió.

En defensa de la llibertat d’expressió i dels drets democràtics!

Contra la criminalització de les organitzacions d’esquerres!

Per la recuperació de la memòria històrica: judici i càstig als crims del franquisme!

Fundació Friedrich Engels, Barcelona, juliol de 2011

banneringles

banneringles

banner

banner

banner

banneringles

banneringles

bannersindicalistas

bannersindicalistas